Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért fontos a kálvinizmus öt pontja?
  2023-11-21 21:17:10, kedd
 
  Miért fontos a kálvinizmus öt pontja?

Lekció: Ef 2,1-9
Textus: Ef 4,18; Ef 1:4-5; Jel 5:9; Jn 6:37; Jn 10:27-30

A kálvinizmus öt pontja azért fontos, mert segít dicsőíteni Istent azáltal, hogy jobban megértjük az Ő hatalmas megváltói munkáját.

Az egyik teológus (J. I. Packer) azt mondja, hogy a kálvinizmus lényege az, hogy Isten menti meg a bűnösöket; a bűnösök semmilyen értelemben nem mentik meg magukat. Ha részben hozzájárulhatnánk az üdvösségünkhöz, akkor részesülhetnénk a dicsőségben. Ha viszont Isten vitte véghez egész megváltásunkat, akkor az egész dicsőség az övé. Márpedig az igazság az, hogy Ő menti meg egyedül a bűnösöket. Az üdvösség teljesen az Úrtól van. Ez a lényeg.

1.Teljes romlottság: Természeténél fogva minden ember bűnben születik, a bűn rabszolgája, ellenséges Istennel szemben, nem hajlandó és képtelen megtérni és hinni Krisztusban.

Egyesek tévesen azt gondolják, hogy a "teljes romlottság" azt jelenti, hogy az emberek annyira gonoszak, amennyire csak lehetnek. Hála Istennek, ez nem igaz! A teljes romlottság arra utal, hogy a bűn minden ember minden egyes részére kiterjed (kihat): értelmünk, érzelmeink és akaratunk természeténél fogva bűnös. Ádám bűnbeesése miatt minden ember (Jézus kivételével) bűnösnek született, Istentől elidegenedve. Bűnösökként senki sem akar vagy tud Krisztushoz jönni Isten beavatkozása nélkül. A bűnösök akarata szabadon cselekszik bűnös természetük szerint, de az újjászületés nélkül nem képes szabadon választani és követni Jézus Krisztust. Ahogy Charles Wesley fogalmazott ("És lehet-e?"), " erősen megkötözve voltunk a bűnben és a természet éjszakájában". A bűn rabszolgái voltunk, lelkileg vakok és halottak (mind bibliai metaforák, amelyek a képtelenséget ábrázolják).
Ez van megírva az Efezus 2:1-3-ben: ,,Titeket is életre keltett, akik halottak voltatok vétkeitek és bűneitek miatt, amelyekben egykor éltetek e világ életmódja szerint; igazodva a levegő birodalmának fejedelméhez, ahhoz a lélekhez, amely most az engedetlenség fiaiban működik. Egykor mi is mindnyájan közöttük éltünk testünk kívánságaival, követtük a test és az érzékek hajlamait, és a harag fiai voltunk természetünknél fogva, éppen úgy, mint a többiek.
Később az Efezus 4,18-ban Pál azt mondja, a hitetlenekről, hogy: ,,Az ő elméjükre sötétség borult, és elidegenedtek az Istennek tetsző élettől, mert megmaradtak tudatlanságukban, és megkeményedett a szívük". Halottak a bűnökben, sötétség borul elméjükre, megkeményedett a szívük, mindezek a kifejezések a természeti ember teljes lelki képtelenségét ábrázolják.
Pál az 1Kor 2,14-ben így mutatja be a természeti ember állapotát: ,,A nem lelki ember pedig nem fogadja el Isten Lelkének dolgait, mert ezeket bolondságnak tekinti, sőt megismerni sem képes: mert csak lelki módon lehet azokat megítélni." ,,Nem képes" állítja Pál. Ugyanezt az igazságot mondja a 2Kor 4,3-4 verseiben: ,,Ha pedig nem elég világos a mi evangéliumunk, csak azok számára nem világos, akik elvesznek. Ezeknek a gondolkozását e világ istene megvakította, mert hitetlenek, és így nem látják meg az Isten képmásának, Krisztusnak dicsőségéről szóló evangélium világosságát." A vak emberek képtelenek meglátni Krisztus dicsőségét az evangéliumban.
Pál a Krisztuson kívüliekről ezt írja a Róma 8:7-8 verseiben: ,,Minthogy a test törekvése ellenségeskedés Istennel, mert Isten törvényének nem engedelmeskedik, és nem is tud engedelmeskedni. Akik pedig test szerint élnek, nem lehetnek kedvesek Isten előtt."
Ismét azt állítja, hogy a bukott bűnösök képtelenek Istennek tetszeni. Mivel az üdvözítő hit Istennek tetszik, Isten kegyelmi beavatkozása nélkül egyetlen bűnös sem képes hinni Krisztusban.
Jézus ugyanezt tanította. Azt mondta Nikodémusnak (János 3:1-8), hogy vallásossága nem juttatja be őt Isten országába. Újjá kell születnie a Szentlélek által. Ahogy egy csecsemő nem képes saját akaratából megszületni, úgy egy bűnös sem képes saját akaratából újjászületni. Jézus azt mondta az őt kihívó zsidóknak (János 8:43): "Miért nem értitek az én beszédemet? Mert hallani sem bírtátok az én igémet.". Hozzátette, hogy azért nem bírták hallani az Ő szavát, mert atyjuktól, az ördögtől valók voltak. Szükségük volt arra, hogy Istentől szülessenek. Jézus számos csodája, például a sánták meggyógyítása, a süketek fülének és a vakok szemének megnyitása, valamint a halottak feltámasztása a bűnösök tehetetlen (kiszolgáltatott) állapotának lelki képei. Szükségük van Isten hatalmas erejére, hogy megmentse őket.
Az arminiánusok azt állítják, hogy az általuk "megelőző kegyelemnek" nevezett kegyelem folytán Isten minden embernek megadta a képességet, hogy higgyen Krisztusban. Ellenkező esetben, érvelésük szerint, abszurd dolog azt mondani a hitetleneknek, hogy higgyenek Jézusban, ha képtelenek hinni. Bár ez az érvelés logikusan hangzik, nem biblikus, mert mint láttuk, a Biblia több helyen is tanítja, hogy a bűnösök nem akarják, nem hajlandók és képtelenek arra, hogy megtérjenek és higgyenek Krisztusban. És mégis a Szentírás ismételten arra buzdítja a bűnösöket, hogy térjenek meg és higgyenek. Emellett nincsenek olyan szilárd bibliai versek, amelyek alátámasztanák a megelőző kegyelem gondolatát. (Thomas Schreiner).

Ha elfogadjuk a teljes romlottságot igaznak, akkor a másik négy pont szükségszerűen következik belőle:

2.Feltétel nélküli kiválasztás: Egyedül az Ő kegyelméből, minden előre látott hittől függetlenül, a világ megalapítása előtt Isten úgy döntött, hogy sokakat, de nem mindenkit megment az Ő dicsőségére.

A gyakori félreértés itt az, hogy "ha Isten választotta ki, hogy ki üdvözüljön, akkor mi csak robotok vagyunk. Nincs szabad akaratunk." De a "szabad akarat" egy félreérthető kifejezés. Egyikünk sem teljesen szabad. Nem mi választottuk a családunkat, vagy azt, hogy mikor és hol születünk. Nem mi választottuk a DNS-ünket vagy a nemünket. Nem választottuk, hogy bűnösnek szülessünk. Mint mondtam, a bűnösök szabadon cselekedhetnek a természetüknek megfelelően, de nem választhatják szabadon Jézus Krisztust. Ők a bűn rabszolgái (Róma 6:17), és szeretik a bűnüket (János 3:19-20). Hacsak Isten nem avatkozik be, hogy felnyissa vak szemüket, és megszabadítsa őket a bűn hatalmától, senki sem tud vagy akar Krisztushoz jönni az üdvösségért. Neki kell kezdeményeznie a mi üdvösségünket.
A Szentírás egyértelműen kijelenti, hogy Ő kegyelmesen vállalta ezt a kezdeményezést a világ megalapítása előtt (Jel 13:8). Pál apostol azt mondja az Efezus 1:4-5 verseiben: ,,Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint..." Vagy a Róma 8:29-30 verseiben: ,,Mert akiket eleve ismert, azokat eleve el is rendelte, hogy hasonlókká legyenek Fia képéhez, hogy ő sok testvér között legyen elsőszülött. Akikről pedig ezt eleve elrendelte, azokat el is hívta, és akiket elhívott, azokat meg is igazította, akiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette."
Az arminiánusok az "eleve ismert" kifejezésre vetik magukat, azt állítva, hogy Isten eleve elrendelte azokat, akikről előre tudta, hogy hinni fognak. Az ő állításuk nem áll meg Isten Igéjén, mivel az ő nézetük mögött álló teológia megfosztja Istent szuverenitásától, és azt a bűnös embereknek adja. E nézet szerint Isten örökkévaló terve attól függ, hogy mely bűnösök döntenek úgy, hogy Krisztust választják. Tehát ahelyett, hogy megteremti a világegyetemet, és az Ő dicsőségére dolgozza ki a megváltás tervét, Isten egyszerűen csak figyeli, hogyan fog zajlani a történelem menete, és a menet elé ugrik. Megkönnyebbülten látta, hogy egy olyan lázadó, mint a tarzuszi Saul, úgy dönt majd, hogy hisz, de Ő nem döntött kegyelmesen Pál megmentése mellett, mielőtt Pál megszületett volna. Olvassátok el a Pál megtéréséről szóló beszámolót, és vizsgáljátok meg, hogy alátámasztja-e ezt a nézetet.
A második ok, amiért el kell utasítani az arminiánus nézetet az előretudásról, az a szó bibliai használata. Amikor Isten a téma, az előre tudni azt jelenti, hogy előre kiválasztani vagy előre elhatározni, gyakran abban az értelemben, hogy a kapcsolat megkezdése előtt kiválasztani, elhatározni (Douglas Moo, The Epistle to the Romans [Eerdmans], 532. o.). Nyilvánvaló, hogy Isten mindent előre tud, mert mindentudó. De előre ismeri a népét abban az értelemben, hogy úgy dönt, hogy különleges kapcsolatba lép velük (Róm 11:2; Ámósz 3:2; Jer 1:5; ApCsel 2:23; 1Pét 1:20). Geoffrey Bromiley így fejti ki Isten előretudását: "Amit [Isten] tud, azt nem pusztán információként tudja. Ő nem puszta szemlélődő. Amit előre tud, azt elrendeli. Ő akarja azt". Ahogy Pál apostol fogalmaz (Ef 1,11), "eleve elrendeltettünk erre annak kijelentett végzése szerint, aki mindent saját akarata és elhatározása szerint cselekszik."
Egyesek így tiltakoznak: "Ha Isten nem mindenkit választott ki az üdvösségre, akkor nem szeret mindenkit. A Biblia pedig azt mondja, hogy Ő nem akarja, hogy bárki is elvesszen". A Biblia azonban egyértelműen kijelenti, hogy Isten Izraelt választotta ki népének (5Mózes 7:6). Ez azt jelenti, hogy Krisztus előtt nem választott ki más népet a földön. És Krisztus óta sok nép élt és halt meg az evangélium tanúsága nélkül. Ez azt jelenti, hogy Isten eleve elrendelte, hogy egyesek a pokolra kerüljenek? A Biblia egyértelműen kijelenti, hogy ha valaki üdvözül, az azért van, mert Isten úgy döntött, hogy megmenti. De ha valaki a pokolra jut, az az ő szándékos bűne miatt van. Isten számunkra ismeretlen okokból megengedi, hogy sok nemzet a saját útját járja (ApCsel 14:16). Tökéletesen igazságos lesz, amikor megítéli őket. Senkit sem fog igazságtalanul megítélni (Mt 11:20-27).

3.Korlátozott engesztelés: Krisztus a halálával kifizette a bűn büntetését, hogy biztosítsa az üdvösséget mindazok számára, akiket az Atya neki adott.

Az igazi kérdés Krisztus halálának célja. Azért halt meg, hogy mindenki számára lehetővé tegye az üdvösséget, de senki számára sem biztossá? Vagy azért halt meg, hogy "megmentse népét a bűneikből" (Mt 1:21)? Vajon azokért is meghalt a keresztfán, akik végül elutasítják Őt, és elkárhoznak? Vagy pedig önmagát adta egyházáért, amelyet meg akart menteni (Ef 5,25)? A Jelenések 5:9 verse a megváltottakat a mennyben énekelve ábrázolja: "Méltó vagy arra, hogy vedd a könyvet, és feltörd a pecséteket, mert megöltek téged, és a te véreddel megvásároltál minket Istennek minden törzsből, nyelvből, népből és nemzetből". Nem minden embert vásárolt meg, hanem minden népből néhányat.
John Owen írja az egyik könyvében, hogy Krisztus nem csak a mi üdvözítésünkre törekedett, amikor meghalt, hanem ténylegesen helyettünk halt meg, hogy biztosítsa a megváltásunkat. Teljes mértékben megfizette a büntetésünket, hogy nekünk ne kelljen fizetnünk. Owen három lehetőséget mutat be: Vagy Isten kiszabta haragját, és Krisztus megfizette a büntetést mindenki összes bűnéért, ebben az esetben mindenki üdvözül. Ez azonban ellentmond a Szentírásnak, amely azt tanítja, hogy néhányan elvesznek. Vagy Krisztus mindenki egyes bűneiért halt meg, a hitetlenség bűnét kivéve. De hol tanítja ezt a Biblia? És, hogyan lehetne a hitetlenségért kiengesztelni Istent? Így marad egy harmadik lehetőség: Krisztus azért halt meg, hogy megfizesse a büntetést néhány ember összes bűnéért, nevezetesen a kiválasztottakért, akiket az Atya a Fiúnak adott a világ megalapítása előtt.
Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy amikor Krisztus meghalt, az nem egy személytelen, általános terv volt, bárki számára, aki esetleg hisz. Inkább kifejezetten érted, mint kiválasztott gyermekéért halt meg. Bement az árvaházba, kiválasztott téged, és megfizette az árat, hogy a gyermekévé tegyen.
Te tehát tehetetlenül, reménytelenül elveszett voltál a bűnben. De Isten kegyelmesen kiválasztott téged Krisztusban a világ megalapítása előtt. Krisztus eljött és meghalt, hogy kifizesse a bűn büntetését, amellyel te tartoztál Istennek.

4.Ellenállhatatlan kegyelem: Lelkének munkája által Isten ellenállhatatlanul, tévedhetetlenül magához vonja mindazokat, akiket kiválasztott, hogy megmentsen.

Ezt inkább úgy lehetne nevezni, hogy "hatékony elhívás". Ez nem azt jelenti, hogy a bűnösök saját akaratuk ellenére, rúgkapálva és sikoltozva Krisztushoz vannak vonszolva. Nyilvánvaló, hogy vannak bűnösök, akik ellenállnak a Szentléleknek (ApCsel 7:51; Ef 4:30; 1Thessz 5:19). Hanem sokkal inkább azt jelenti, hogy a Szentlélek hatékonyan munkálkodik azokban, akiket Isten kiválaszt, hogy megmentsen, hogy hajlandók legyenek örömmel Krisztushoz jönni.
Jézus ezt tanította a János 6,37-ben: ,,Akit nekem ad az Atya, az mind énhozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el." Nem azt mondta: "Remélem, hogy mindenki, akit az Atya nekem ad, úgy dönt, hogy hozzám jön, de ez az ő döntésük". Azt állította, hogy azért fognak Hozzá jönni, mert az Atya már odaadta őket Neki. Hozzátette a 44-dik versben: ,,Senki sem jöhet én hozzám, hanemha az Atya vonja azt, a ki elküldött engem; én pedig feltámasztom azt az utolsó napon." Amikor néhány tanítványa megbotránkozott ezen, és elfordult, Jézus nem enyhítette a kijelentését, hanem inkább megerősítette (János 6:65): "Azért mondtam néktek, hogy senki sem jöhet én hozzám, hanemha az én Atyámtól van megadva néki." De ha az Atya megadja, és vonzza azt az embert, akkor biztosan Jézushoz fog jönni az üdvösségért.
Ez azt jelenti, hogy az embernek nincs választási lehetősége? Nem, örömmel kell döntened, hogy követed Jézust (ahogyan néha énekeljük), de soha nem döntöttél volna Jézus követése mellett, ha Isten nem nyitja meg előbb kegyelmesen vak szemedet, és nem irányítja figyelmedet a bűneidért megfeszített Krisztus szépségére. Szuverén ajándékaként feltárta előtted mindazt a kincset, ami Jézus. Ennek eredményeként örömmel adtál el mindent, amid volt, hogy megvehesd a mezőt ezzel a kincsével (Mt 13:44). Azért döntöttél úgy, hogy Krisztusban bízol, mert a Lélek először megpuhította kemény szívedet, hogy a Krisztusba vetett bizalomhoz vonjon. Végezetül pedig:

5.A szentek állhatatossága: Mindazok, akiket Isten kiválasztott az üdvösségre és kegyelme által megmentett, biztosan üdvözülnek.

Egyesek azt tanítják, hogy ha valaki elmondja a bűnös imáját, vagy előre megy egy híváskor, és megvallja a Krisztusba vetett hitét, akkor örökre biztonságban van, még akkor is, ha később nincs bizonyíték a bűnbánatra vagy az új életre. De ez nem igaz. A valódi üdvözítő hit istenfélő életet eredményez. A szentek állhatatossága azt jelenti, ahogy Jézus megígérte (János 6:39-40; 10:27-30), hogy senkit sem veszít el, akit az Atya neki adott. Ő a maga részéről megtart minket. A mi részünkről a hitben és az engedelmességben való kitartás a bizonyítéka annak, hogy valóban meg vagyunk mentve.
Vannak keresztyén szülők akik úgy gondolják, hogy a gyermekük a mennybe kerül, mert kicsi korukban döntöttek Krisztus mellett. Még ha most drogozik is és erkölcstelen életet él is, és egyáltalán nem érdekli Isten, akkor is úgy gondolják, hogy üdvözül, mert meghozta ezt a döntést. De a kérdés az, hogy Isten megváltoztatta-e a szívét az újjászületés által? Szereti Istent és az Ő Igéjét? Megbánta-e bűneit, és igyekezik-e a Megváltó iránti szeretetből növekedni az engedelmességben?
Igaz, néhány igaz hívő egy időre visszaesik, de ha a Szentlélek él bennük, akkor nem lehetnek boldogok a bűneikben. Nem tudnak kitartani a hitetlenségben és az engedetlenségben. Ahogyan János elmagyarázza (1János 3:9-10): ,,Senki sem cselekszik bűnt, a ki az Istentől született, mert benne marad annak magva; és nem cselekedhetik bűnt, mivelhogy Istentől született. Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: a ki igazságot nem cselekszik, az egy sem az Istentől való, és az sem, a ki nem szereti az ő atyjafiát." A hitben és az engedelmességben való kitartás a bizonyítéka annak, hogy valaki Isten választottai közé tartozik (2Pét 1:10-11).

Következtetés

Ezeknek az igazságoknak a megértése elmélyíti annak a megértését, hogy milyen nagy bűnösök voltunk, amikor Isten megmentett bennünket; hogy Isten elképesztően kegyelmes; és hogy milyen nagy az Ő szeretete irántunk, ami abban nyilvánul meg, hogy elküldte a saját Fiát, hogy meghaljon értünk. Ez mélyebb szeretetet fog adni nekünk Isten iránt. Jobban fogjuk dicsőíteni Őt, ha meglátjuk, megértjük, hogy egyedül az Ő kegyelméből mentett meg (Róma 11:33-36). Reménykedni fogunk abban, hogy amit Ő elkezdett bennünk, azt be is fogja fejezni (Fil 1:6). Bátorítást kapunk az evangelizálásra, mert tudjuk, hogy Isten az evangélium hirdetése által fogja megmenteni az Ő választottait (ApCsel 13:48; 18:9-10; 2Tim 2:10). Ezért arra bátorítalak benneteket, hogy mélyedjetek el ezekben az igazságokban!

A kálvinizmus öt pontja tehát azért fontos, mert segítenek abban, hogy egyedül Istent dicsőítsd azáltal, hogy jobban megérted az Ő hatalmas megváltói munkáját. Ámen.



 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: engedetlenségben, engedelmességben, tudatlanságukban, megkönnyebbülten, szuverenitásától, ellenállhatatlan, tévedhetetlenül, elrendeltettünk, részesülhetnénk, evangelizálásra, természetünknél, kiszolgáltatott, megbotránkozott, engedelmeskedni, ellenségeskedés, engedelmeskedik, feddhetetlenek, kezdeményeznie, kezdeményezést, hitetlenségért, igazságtalanul, megváltásunkat, üdvösségünkhöz, információként, természetüknek, megkeményedett, állhatatossága, cselekedhetnek, üdvözítésünkre, szükségszerűen, megváltoztatta, hitetlenségben, megváltottakat, alátámasztanák, világegyetemet, természeténél, egyik teológus, kálvinizmus lényege, bűnösök semmilyen, egész dicsőség, üdvösség teljesen, emberek annyira, teljes romlottság, bűnösök akarata, újjászületés nélkül, természet éjszakájában, képtelenséget ábrázolják, levegő birodalmának, engedetlenség fiaiban, érzékek hajlamait, harag fiai, természeti ember, Hála Istennek, Jézus Krisztust, Ahogy Charles Wesley, Isten Lelkének, Thomas Schreiner, Hacsak Isten, Jézus Krisztus, Isten Igéjén, Amikor Isten, Douglas Moo, Geoffrey Bromiley, Ahogy Pál, Isten Izraelt, John Owen, Vagy Isten, Vagy Krisztus, Szereti Istent, Ahogyan János,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Rátalálsz  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Egy bizonyos határt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Erdőn  Alvó cicák  Nagyon különös  Png fotel  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kerüld el az evangélium örömén...  Sose bánj semmit  Png cica  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A másik dolog,  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Alázat  Nevem  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Idő  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  A sors  Radikális szeretet  Png nő  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Egy maradéktalanul uralt világ  Egy bizonyos határt  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy bizonyos határt  Png virág  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Png cica  Fekete-erdő desszert  Julian Brass gondolata  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Rátalálsz  Png virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hazára minden embernek szükség...  Akarat 
Bejegyzés Címkék
egyik teológus, kálvinizmus lényege, bűnösök semmilyen, egész dicsőség, üdvösség teljesen, emberek annyira, teljes romlottság, bűnösök akarata, újjászületés nélkül, természet éjszakájában, képtelenséget ábrázolják, levegő birodalmának, engedetlenség fiaiban, érzékek hajlamait, harag fiai, természeti ember, igazságot mondja, test törekvése, bukott bűnösök, ördögtől valók, sánták meggyógyítása, süketek fülének, vakok szemének, halottak feltámasztása, bűnösök tehetetlen, érvelés logikusan, megelőző kegyelem, teljes romlottságot, másik négy, világ megalapítása, gyakori félreértés, félreérthető kifejezés, bűnösök szabadon, természetüknek megfelelően, világ teremtése, bűnös embereknek, megváltás tervét, történelem menete, olyan lázadó, tarzuszi Saul, arminiánus nézetet, előre tudni, kapcsolat megkezdése, népét abban, evangélium tanúsága, pokolra kerüljenek, saját útját, halálával kifizette, üdvösséget mindazok, igazi kérdés, mennyben énekelve, egyik könyvében, büntetést mindenki, esetben mindenki, hitetlenség bűnét, hitetlenségért kiengesztelni, harmadik lehetőség, büntetést néhány, gyermekévé tegyen, bűnösök saját, mind énhozzám, 44-dik versben, utolsó napon, embernek nincs, bűneidért megfeszített, mezőt ezzel, szentek állhatatossága, bűnös imáját, bűnbánatra vagy, valódi üdvözítő, maga részéről, engedelmességben való, bizonyítéka annak, mennybe kerül, újjászületés által, időre visszaesik, ördög gyermekei, megértése elmélyíti, saját Fiát, evangélium hirdetése, engedetlenségben, engedelmességben, tudatlanságukban, megkönnyebbülten, szuverenitásától, ellenállhatatlan, tévedhetetlenül, elrendeltettünk, részesülhetnénk, evangelizálásra, természetünknél, kiszolgáltatott, megbotránkozott, engedelmeskedni, ellenségeskedés, engedelmeskedik, feddhetetlenek, kezdeményeznie, kezdeményezést, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5173
  • e Hét: 38949
  • e Hónap: 68261
  • e Év: 256063
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.